Pino-on-tour

Pino-on-tour

2 augustus 2012

Dag 22 - Arbon - Bad Ragaz 92 km

We zijn vroeg wakker en zitten al om kwart voor negen op de fiets. Zo is de kans het grootst dat de Bodenseeradweg nog enigszins goed begaanbaar is en zich geen files voordoen. Het is inderdaad heerlijk vlak en het trapt lekker weg. In no time zitten we op 20 km. Doel is vandaag zo ver mogelijk te komen.

Langs het kleine vliegveld van St. Gallen door naar St. Margrethen. We blijven nog even in Zwitserland en de Rijnoever volgen, over zowel verharde als onverharde wegen. Het is vandaag 1 augustus, de nationale feestdag ter viering van de dag waarop Zwitserland werd gesticht. De rode vlag met het witte kruis hangt in groten getale fier aan stokken, uit huizen en in tuinen. De Zwitsers zijn een trots volk.

Het is een prachtige route. Zowel fietstechnisch als het uitzicht. De Alpen omringen ons al en we zien op sommige bergtoppen de eeuwige sneeuw liggen. Werkelijk prachtig en adembenemend. Dan te bedenken dat we 's winters op weg naar of vanaf de wintersport op enkele kilometers hier vandaan over de snelweg jakkeren. Dit mis je dan allemaal.

Bij Oberriet (CH) en Meiningen (AT) stekens we de grens naar Oostenrijk over. Vlak voor de grenspost duiken we rechtsaf het fietspad langs de Rijnoever op om na een paar kilometer een onverhard pad door het bos te nemen. Zo komen we in Feldkirch. Boodschappen bij de Spar doen.

Na Feldkirch een onverwacht, steil klimmetje, maar dan gaan we de grens met Liechtenstein over. Dit heeft best wel iets magisch. Door een schitterend dal, met aan beide zijden hoge bergen, rijden we naar Schaan, waar we een terrasje pakken, en onderlangs de hoofdstad Vaduz. Bij de Rijn aangekomen rijden we op een dijkje zuidwaarts. Onderweg werpen we een blik op het hoger gelegen koninklijk paleis.

Zoevend gaan we verder, steken de Rijn weer over naar Zwitserland en komen in Bad Ragaz aan. Onder de snelweg door, waar we de afslag naar Heidiland zien. Hier duiken we het zwembad in, met glijbaan en hoge en lage duikplank. Er is weer wifi, dus we kunnen jullie weer verblijden met onze verslagen.

Vanavond worden er volop vreugdevuren, ook bovenop de bergen, aangestoken en gaat er een boel vuurwerk de lucht in. Wij zitten eerste rang.

Vragen van de afgelopen dagen:

Wat is de officiële munt van Liechtenstein?
Waarom heet de Bodensee Bodensee?
Wanneer is Zwitserland gesticht als onafhankelijk land?

Geen opmerkingen: