Pino-on-tour

Pino-on-tour

1 augustus 2012

Dag 17 - Rouffach - Kaiseraugust 90 km

Het kan altijd erger. De klokken in Rouffach beginnen zelfs al om 6.45 uur te luiden. WAKKER WORDEN, lijken ze te schreeuwen. Op zich niet erg als je weet dat het weer een hete dag gaat worden. Vanmiddag als we FC Basel voorbij rijden, zien we 40 graden (!) op de thermometer langs de weg staan. Er staat wel weer meer wind die voor enige verkoeling zorgt, maar als de wind ontbreekt is het zoeken naar een plek in de schaduw.

We laten Rouffach achter ons via stille, smalle weggetjes met vaak aan weerszijden maïsvelden. In de afgelopen weken is het maïs al goed gegroeid. Net zoals het Tim het gisteren verwoordde bij de wijnranken: "de druifjes zijn al goed op weg."

Het eerste stuk langs een vlakke weg, waarbij de Vogezen achter ons steeds kleiner worden. Kijk, daar komen we vandaan, denken we als we achterom kijken. Maïs, maïs en nog eens maïs, ook velden met zonnebloemen. De boeren zijn met grote "apparaten met armen" druk aan het irrigeren. Een buizerd vliegt van boom tot boom voor ons uit als een ware gids. Volg me, lijkt hij te willen zeggen.

Het tweede stuk gaat over ongeveer 15-20 km over een kaarsrechte autovrije weg door het bos. Pas aan het eind zien we een paar herten vredig grazen.

Het derde stuk volgen we het Rhône-Rijnkanaal totdat we in Basel komen. De meeste mensen kennen Basel vast alleen van de afslag langs de snelweg en van de industrie die er veel aanwezig is. De grensovergang van Frankrijk naar Zwitserland gaat dan ook dwars door deze industrie, onder andere langs de Novartis campus. Maar het centrum en de oude binnenstad laten een andere, gemoedelijke, levendige stad zien met historische gebouwen. We spenderen waf tijd hier en kopen fris eten en drinken voor een goede lunch.

We rijden Basel uit langs de Rijn en komen zo in de kleinere Zwitserse plaatsjes. We maken geregeld een stop, maar moeten nog door op zoek naar de eerste camping. Het blijkt dat we meer kilometers moeten rijden dan in onze routebeschrijving staat aangegeven. Foutje in ons nadeel.

Daan en Tim gaan nog even helemaal met kleren en al kopje onder in een fontein. Deze verkoeling is echt wel noodzakelijk.

In Kaiseraugust vinden we de drukke camping. Hier slaan we ons kamp op. Zwemmen in de Rijn, moet je in Nederland niet proberen.

Op 90 km tikken we hem af. Het parcours was goed te doen, maar de hitte zorgde voor een extra, lastige dimensie.

Geen opmerkingen: