Pino-on-tour

Pino-on-tour

26 juli 2010

Scey-sur-Saône - Pontailler-sur-Saône

Zaterdag 24 juli 2010 Jagen over jaagpaden!
Scey-sur-Saône - Pontailler-sur-Saône 94 km

Meteen na het opstaan vermaken Tim en Daan zich met het voeren van de alweer zich gemeld hebbende zwanen. Het leukst is toch wel om het stukje brood precies op de kop van een zwaan te laten belanden. Tim en Daan zorgen ervoor dat iedereen evenveel krijgt en de drie babyzwaantjes krijgen extra aandacht.

Het is aangenaam fietsweer. Het windjack gaat wel in de ochtend aan. We slaan eten en drinken in bij de supermarkt en verlaten Scey-sur-Saône.

Na een rustig fietspad komen we bij een soort verbindingskanaal. Het kanaal verdwijnt via een tunnel de heuvel in en wij moeten even klimmen om van bovenaf aan de andere kant van de heuvel weer naar het kanaal te dalen. Dit doen we later nog een keer. Het wordt verder een vlakke tocht over jaagpaden op zowel de linker- als rechteroever. Eerst zit de afwisseling in de kastelen en kerken die we hoog op de heuvels zien liggen, maar later is de afwisseling meer gelegen in het verschil van ondergrond van het jaagpad. Asfalt, gravelsteentjes, losse kiezels, in de grond aangedrukte kiezels en kasseien. Met name het gravel is vervelend. Om de paar kilometer scheppen we onze sandalen leeg. In combinatie met toch nog wel wat overgebleven water in het pad, gaat het gravel ook als een klont tussen het wiel en het spatbord zitten alsook op de ketting. Het is van belang de kettingen (ook die van Tim en Daan) draaiend te houden om te veel aankoeken te voorkomen.

Hoewel we na de rustdag van gisteren moeilijk echt op gang komen, gaat het tweede deel van de tocht sneller.

Onderweg zijn we getuige van de vangst van een "silure" (hoop dat het goed gespeld is), lijkt op een soort meerval. De vis is groter dan Daan en we bekijken zijn "snorharen" en vele tanden. Later op de dag zien we aan de overkant van de oever een groot bruin beest zwemmen en lopen. Het lijkt wel een bever en niet het door Tim en Daan getypeerde watermonster.

Verder zien we uiteraard weer diverse roofvogels, reigers, spechten, en nog veel meer. Tim heeft nu een blocnote en zit voorop aantekeningen te maken van wat wij zien en welke vragen wij later moeten opzoeken op internet.

De weg voert voor het overgrote deel langs de Saône en we kunnen kilometers vreten. In de levendige plaats Gray, waar we even blijven kijken bij een langeafstandszwemwedstrijd, besluiten we door te gaan naar de camping in Pontailler-sur-Saône zodat de dagscore uiteindelijk op 94 km uitkomt. Een toppertje.

1 opmerking:

Unknown zei

Wat een belevenissen. En wat een afstanden. Chapeau!!!!!
Bedankt voor de mooie verhalen.
groet,
Opa en Veronica