Pino-on-tour

Pino-on-tour

10 augustus 2014

Dag 15 - Stege - Møns Klint - Stege - 46 km

Vandaag een rustdag. Wat heet een rustdag, niet echt. We gaan een rondje fietsen naar Møns Klint, een natuurgebied met steile krijtrotswanden van meer dan 100 meter hoog.

Maar eerst gaan we in Stege naar de snoepfabriek (voorheen alleen een suikerfabriek). Tim en Daan halen hun hart op en maken hun eigen snoeplollie. In dit walhalla kun je, als je van zoetigheid houdt (en dat doen Tim en Daan!) natuurlijk niet blijer zijn. 

Op de fiets blijkt het snel een goede keus te zijn het gebied naar Møns Klins te verkennen zonder onze bagage mee.

Als we vertrekken schijnt de zon maar de wind hebben we pal tegen. We gaan ervan uit (wishful thinking) dat we san vanmiddag op de weg terug de wind in de rug hebben. Door kleine plaatjes heen rijden we oostwaarts. Eerst licht heuvelig, 5 km voor Møns Klint wordt het pittiger.

Door de harde wind verandert het weer. Er komt wat motregen zodat we even gaan schuilen onder een grote boom. Mooie gelegenheid om even een broodje te eten. Een paar minuten later wordt het alweer droog en gaan we naar slot Liselund. Volgens de verhalen waakte hier ooit de immer in het wit gehulde 'white lady' over de klifrotsen. Het blijft niet lang droog en het begint nu een half uur lang goed te regenen. Gelukkig staan we droog en zijn we geduldig.

Dan breekt het zonnetje weer door en bedwingen we de laatste heuvels naar Møns Klint. Over een modderig bospad met en een helling omlaag van 15% en een helling omhoog van 15% bereiken we het geocentrum van het natuurpark. Naast veel fietsers zijn er ook veel wandelaars.

We kijken van boven naar de zee en via trappen naar beneden kunnen de rotswanden ook vanaf het strand worden bekeken. Wel mooi, maar we vragen ons af of we nu ook echt onder de indruk zijn.

We ontmoeten weer eens een oude bekende, die wij eerder achter ons lieten. Deze Duitse dame is met volle bepakking hiernaartoe gekomen en op zoek naar een camping. De camping van haar eerste keus was gesloten. Verderop is nog een camping melden wij haar.

Wij stappen ook weer op de fiets en dalen via een blubberige weg rustig af. Tussen de bomen uitgekomen, komen wij even bedrogen uit. De wind is compleet gedraaid zodat we nog moeten werken voor de terugtocht naar de camping in Stege. De harde wind blaast de donkere wolken op ons af en als de regen in grote druppels op ons neerkomt moeten we schuilen. Dit duurt 10 minuten en dan kunnen we verder.

We zien nog reeën en een ware letterlijke kippenren. De kippen in het veld waar eerst stro stond beginnen als wij langskomen plotseling te versnellen en om en om razen ze over het veld. Wij doen een weddenschap welke kip er het eerst bij de weg is. Hiha, joehoe, zijn onze aanmoedigingen. Chicken run!!!!!

We tikken 46 km af als we op de camping zijn.

Voor de quiz:

1) Hoeveel treden hebben de trappen bij Møns Klint omlaag naar het strand?


Geen opmerkingen: