Pino-on-tour

Pino-on-tour

7 augustus 2014

Dag 12 - Schwaan - Gedser (DK) - 35 km gefietst + boot

Als het goed is een makkie naar Rostock, als de achterband het maar houdt. Een beetje fietsen met samengeknepen billen. Gelukkig is het wegdek goed geasfalteerd, dus niet veel gaten of hobbels te verwachten. 

Wij rijden om een grote donkere wolk heen en hebben weer heerlijk fietsweer. Wel een windje tegen. De plaatselijke mountainbikeclub is ook uitgevlogen en we krijgen zo'n twintig tegenliggers, zij vol in de afdaling en wij klimmend tegen een hellinkje op.

Een vos steekt vlak voor ons de weg over en verdwijnt in het maisveld. 

We halen Rostock zonder problemen en gaan ons te goed doen bij een konditorei.  Straks zitten we in het duurdere Denemarken. Menigeen doet aan de Duitse kant nog wat inkopen.

In het centrum vinden we een fietsenzaak. Deze heeft een band die we kunnen gebruiken, voor de zekerheid doen we er ook nog een binnenland bij. En Anique trakteert zich op een nieuwe fietsbroek.

Buiten verwisselen we zelf de band. We hebben ons gereedschap toch zeker niet voor niets meegenomen.

Als alles weer naar behoren functioneert, fietsen we de laatste 10 km naar de haven, nadat we eerst nog even het oude centrum bekijken en het bewijs van de oude Hanzestad zien. Statige en goed onderhouden gebouwen rond de markt. 

Om kwart voor drie arriveren we bij de haven en om half vier gaat de boot. Goede timing, al zeggen we het zelf.

We tellen ca. 35 fietsers die ook de oversteek van een uur en vijfenveertig minuten naar het Deense Gedser willen maken.

Op de boot wisselen we wat euro's voor kronen. We weten niet wat we in Gedser, dat niet al te groot is, aan zullen treffen.

Aangekomen op het Deense vasteland slaan we rechtsaf naar de eerste camping. het is een kleine natuur camping, waar alleen fietsers, wandelaars en kanoërs mogen overnachten. Geen caravans en campers. Het is een klein stukje grasveld en er staan twee shelters (halfopen houten hutjes). Er is drinkwater en een chemisch toilet! Een hele openbaring voor de kids. En voor mij ook als je in het donker (het licht op het toilet deed het niet) met een zaklanp tussen je tanden ziet wat er allemaal uit mensen kan komen.....met Tim levert dit de levendige discussie op hoe hoog de 'berg' al is....

Het nodigt niet uit om hier in de shelters te slapen, we denken dat er nogal wat muggen actief zullen worden. Morgen zien we het wel bij de twee families die koste wat kost in een shelter zouden hoe gehavend ze zijn.

We staan met ongeveer zeven tenten op het veld, en twee bezette shelters dus.

Hoewel Gedser niet veel voorstelt is er wel een goede supermarkt die alle dagen van 7.00 tot 21.00 uur open is. Geen geldautomaat maar misschien had je geld kunnen bijpinnen.

Het gevoel in Denemarken is compleet anders dan in Duitsland. Maar wat het precies is? Is het de weidsheid, het duinachtige karakter, de kleine, vaak kleurrijke huisjes? Het is vooral een oase van rust. Alles gaat relaxed, de mensen zijn relaxed. Een auto per uur is al veel en dan nog rijdt ie met een slakkengang.




Geen opmerkingen: