Pino-on-tour

Pino-on-tour

25 juli 2012

Dag 14 - Plan Incliné de St. Louis-Arzviller - rustdag

Twee dingen die we vandaag willen doen: 1) de botenlift zien en 2) rodelen (dit laatste willen vooral de kleine én grote kinderen!). Beide liggen dicht bij elkaar, dus dit valt goed te combineren.

Niet zittend op de fiets merk je pas echt hoe warm het is geworden. Op de fiets hebben we meestal nog wel een koele bries.

We kopen een 10-rittenkaart voor het rodelen. Met veel gegier en wedstrijdje doen, met z'n tweeën in een sleetje of alleen, met rode wangetjes komen we van de baan.

De botenlift is indrukwekkend en we brengen de nodige tijd door met het gadeslaan van de boten die erin en eruit gaan. Bovenaan zie we het hek waar we door vorige keer, jaren geleden, strandden en ons naar de overkant lieten overzetten door een boot met Denen. Toen stonden we, terwijl het - zo later bleek - niet mocht wat wij deden, gratis naar het botentafereel te kijken. Nu hebben we netjes betaald. Ook kunnen we een blik werpen op de machinekamer. De dame die hierbij uitleg verschaft, mag overigens wel wat meer plezier en enthousiasme uitstralen. Het monotone geluid houdt de interesse moeilijk vast en de kinderen vragen zich af waarom ze er niet uit mogen. De deur is vakkundig afgesloten, zodat we even door dit zure appeltje heen moeten bijten.

We lopen terug door het bos en plotseling lijkt het erop dat wij, onschuldige toeristen die al kwebbelend en keuvelend door het bos struinen, ons midden in een veldoefening van het Franse leger bevinden. Bij het zien van de legertruck en legerauto, en de soldaten met machinegeweren, gaat Tim ongemerkt een paar stapjes harder. Daan vindt het allemaal wel interessant en vraagt ons het hemd van het lijf.

Terug op de camping wordt er nog wat gezwommen, getafeltennist en verder gespeeld.

Wij breken ons noodrantsoen aan en bakken pannenkoeken.

Samen met de buren zitten we nog lekker lang na.

Vraag van vandaag: de wet van welke oude geleerde is van toepassing op de werking van de botenlift, waarbij de bak met water en boten de ene keer zakt en de andere keer omhooggaat in relatie tot de contragewichten die hetzelfde blijven wegen? De bak weegt naar beneden circa 920 ton en naar boven circa 880 ton.

Geen opmerkingen: