Pino-on-tour

Pino-on-tour

27 juli 2011

Creuzburg - Immelborn

Woensdag 27 juli 2011 - Spannende afsnijroute!
Creuzburg - Immelborn 62 km (10 km om)

We worden vroeg wakker. Half acht bedje uit. Zal onbewust de spanning een rol spelen? Plan is om naar Eisenach te rijden om vervolgens via de Rennersteig (het Pieterpad van Duitsland) over een berg heen zo'n 40 km korter te fietsen. Alternatief is ca. 80/90 km langs de Werra. Wij kiezen voor minder, maar zwaardere en afwisselende kilometers.

Omdat we op de kaart hebben gezien dat we verderop, vlak voor Eisenach, de Werra route verruilen voor de Herkules route, denken we slim te zijn door vanaf de camping in Creuzburg meteen al de gespotte Herkulesbordjes te volgen in plaats van terug te fietsen (dat komt immers niet in ons vocabulair voor). Ondanks dat we op de GPS zien dat we steeds verder van onze track afwijken hebben we hoop dat de weg om de berg heen naar links zal buigen richting Hörschel, het plaatsje waar we volgens de kaart de Herkules route op horen te pikken. De weg buigt niet naar links en een Duitse hondenuitlater (wordt een Duitse (herders)hond uitgelaten, is de hondenuitlater Duits, of beide?)bevestigt dat we de verkeerde kant op rijden. Een goede les, hoewel vaak meerdere wegen naar Rome (Praag) leiden pakt onze keus deze keer niet goed uit. We hebben 10 km op de teller als we weer bij af zijn.

We rijden langs de Werra naar Hörschel waar we op de T-splitsing, waar we linksaf richting Eisenach gaan, lang blijven praten met een stel uit Twente die van Praag naar NL rijden. Leuke mensen en we wisselen ervaringen en verhalen uit.

De weg naar Eisenach is in het begin slecht. Ongeregeld zootje betonnen platen (van de muur?)neergelegd waarover we hobbelend afdalen. Een fikse helling (16%) op onverharde weg met vangnet aan de linkerkant volgt. Daarna een mooi geasfalteerde weg. We stijgen gestaag naar Eisenach en zien van verre al de beroemde burcht Wartburg opdoemen. In Eisenach heeft Luther gewoond die hier het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde. In het Bachhuis is Joh. Seb. Bach geboren. En Goethe verbleef vaak in de stad. Kortom een stad met een grote historie.

Wij eten en drinken wat op het marktplein en genieten van wat er om ons heen gebeurt.

Vanuit Eisenach gaan we dus via de Rennersteig een berg over. De weg is onverhard en vrij slecht. Goed voor mountainbikers en daar ga je dan zwaar bepakt en bezakt. We ontkomen er niet aan een paar keer (hellingen tot 20%) af te stappen en de fietsen lopend omhoog te duwen. Het gaat dan steeds maar om een paar honderd meter. Tim en Daan vinden het wel leuk om de berg op te rennen en ondertussen maken zij foto's van een zwoegende papa en mama. We werken ons goed in het zweet, maar als het hoogste punt wordt bereikt (ca. 400 m) krijgen we veel voldoening. Bij de afdaling gaan voor het eerst deze reis de helmen op. Rustig langs gaten en stenen manoeuvrerend en vaak over het gras tussen de sporen om niet in de vele en overhangende brandnetels te geraken, dalen we af. Zoms half uit het zadel staand om de schokken beter op te kunnen vangen. Onderaan de berg komen we weer in de bewoonde wereld. En uit de schaduw van het bos merk je meteen dat het een warme dag is geworden.

We pakken nog drie colletjes mee, hoogste punt van de dag 427 m, en uiteindelijk komen we langs de Werra (de route pakken we hier weer op) in Bad Salzungen waar we een bezoek brengen aan het terras van het kuuroord (alleen pitstop voor drinken). Het is beroemd om zijn Gradierwerken waar veel mensen op af komen om te kuren.

Vanaf Bad Salzungen rijden we naar Immelborn. Eerst naar de supermarkt voor boodschappen, dan door naar de camping.

Tent opzetten, Tim en Daan in de speeltuin, met de waterfiets het meer op (alsof we niet al genoeg gefietst hebben), zwemmen in het meer duikend vanaf de waterfiets, beachvolleyballen, eten klaarmaken.

Naast ons komt een stel te staan met ook een Hase Pino (nog de oude stalen versie). Ook twee Nederlandse dames die we twee dagen geleden ook waren tegengekomen ontmoeten we nu weer hier.

Lange dag geweest en zeer de moeite waard!

Het antwoord op Tim's bonusvraag met betrekking tot waar de grootste camping van Europa ligt is Wesel. Hier zijn we naar toe gegaan, niet Xanten dat aan de overkant van de Rijn ligt, zoals sommigen als antwoord hebben genoemd.

Het antwoord op de vraag van gisteren is: Lippe-Diemel-Weser-Werra.

Tim's natuurvraag van vandaag:

Wat is een Gradierwerk?

Geen opmerkingen: