Pino-on-tour

Pino-on-tour

3 augustus 2011

Teplá - Ejpovice

Woensdag 3 augustus 2011 - Praag in zicht!
Teplá - Ejpovice - 74 km

We worden vroeg wakker. Weer optrekkende mist. Veel condensvorming in de tent. Het is duidelijk een koude nacht geweest.

Voor onze tent zijn twee Tsjechen al zelker vanaf 6.00 uur druk aan het vissen. Een paar lege halve literflessen pils liggen naast het aas. We zijn er getuige van dat drie flinke karpers worden gevangen. Of we er eentje mee willen voor vanavond? Wijzend op onze fietsen bedanken we beleefd.

Als we op weg zijn komen we al snel bij Klaster Teplá, zoals de naam al doet vermoeden een klooster. We gaan even via de poort naar binnen. Men is druk bezig met restauratiewerkzaamheden.

Klimmend en dalend (het houdt niet op) rijden we door het voornamelijk boer'nland. Weidse uitzichten en veel graanvelden. De boeren zijn druk bezig met de graanoogst en te hooien.

In het plaatsje Konstantinovy Lazne, een kuuroord, stoppen we voor cappuccino met apfelstrudel en een coupe ijs voor Tim en Daan.

We gaan nog een paar keer flink omhoog en rijden vervolgens langzaam dalend door het brede dal bij Sipin.

Weer klimmend komen we aan in Pernarec. Hier zien we een supermarktje, gerund door hardwerkende Chinezen. Hier wordt de handelsgeest van dit volk bewezen. Af en aan komen de mensen om hun inkopen te doen.

Wij kopen onze lunch en smikkelen deze lekker voor de deur op. Menig lokalo komt voorzichtig onze fietsen bekijken, incl. foto maken, maar het blijkt toch moeilijk een poging te ondernemen om contact met ons te leggen.

Via een overwegend rustige afdaling (overigens is er vanwege het slechte wegdek met veel en grote gaten nooit echt de mogelijkheid je eens lekker te laten gaan) rijden we naar Plzen. Een relaxte stad, en staand voor het verkeerslicht naast de trambaan, zeggen we: het is net Amsterdam. Op het grote plein bij de kerk pikken we een terras. Later volgt waterpret in de aanwezige fonteinen. Rustig rijden we stad uit, langs de vermaarde Pilsner bierbrouwerijen.

Na een doorsteek via een modderig pad te hebben genomen - de fietsen zien er niet uit - komen we aan bij de camping. Weinig luxe, maar prima  eten. We zitten bij een meer en hier moeten we oppassen dat we niet worden opgegeten door de muggen. Ook zou het prettig zijn als de rode bosmieren ons niet op hun pad tegenkomen. Op tijd de tent in. Net op tijd, want we krijgen onze eerste avondse c.q. nachtelijke stortbui.

Tim had geen vraag gisteren. Vanwege de geuite teleurstellingen door menigeen, heeft Tim extra zijn best gedaan: vandaag extra kans op prijzen, wel vier (gok)vragen.

1. Wonen chinchilla's hoog, gemiddeld of laag (qua meters boven de zeespiegel; eerder verslag is leidend)?

2. Welke hebben we het meeste gezien: kraaien, duiven, zwaluwen of muggen?

3. Hoe lang was de grootste karper die wij vanochtend hebben gezien? 10 cm, 30 cm, 50 cm of 70 cm?

4. Wat zijn de twee grootste steden in Tsjechië?

We zijn weer benieuwd naar al jullie inzendingen. Het is en blijft een nek aan nek race.

Het aftellen is begonnen: nog ca. 100 km naar Praag. We denken morgen ca. 65 km te fietsen en overmorgen 35 km, zodat we op tijd in Praag kunnen arriveren.

Geen opmerkingen: