Pino-on-tour

Pino-on-tour

4 augustus 2011

Ejpovice - Zadni Treban

Donderdag 4 augustus 2011 - Lange afdalingen als cadeau!
Ejpovice - Zadni Treban - 70 km

Een groot deel van de nacht heeft het geregend, terwijl het bloedheet is in de tent. We gooien de binnentent half open. Als het tijd is om op te staan, regent het nog. Hmmm, jammer en niet op gerekend. Tim en Daan gaan op het overdekte terras bij de receptie tafelvoetballen en tekenen. Wij breken de tent af en laden de fietsen op. Het ontbijt nuttigen we onderdak. Herman en Corrie met wie we al een paar dagen dezelfde campings aandoen (overdag tijdens het fietsen komen we elkaar niet tegen) zijn al op pad.

Wonder boven wonder is het na het ontbijt droog geworden. Da's een meevaller. De temperatuur is goed, warm zat..

Langs beken, door weilanden, over met brokken stenen bezaaide landbouwwegen, over mooi geasfalteerde fietspaden, door donkere naaldbossen waar voornamelijk oude mannetjes en vrouwtjes schuifelend tussen de bomen naar eetbare paddenstoelen zoeken, zo volgen we fietsroute 3. Praag komt op de borden te staan.

Het wordt een lekkere, relatief ontspannen (af en toe een hellinkje als laatste stuiptrekking) etappe: kilometerslange geleidelijke afdalingen met een snelheid op de vlakkere delen van 30+ km/u en een maximum snelheid van 53 km/u. Meer en meer laten we de bergen en heuvels achter ons.

Een uit de berm opvliegende en waarschijnlijk door onze karavaan geschrokken fazant laat ons ook even schrikken. Rakelings vliegt zij (het is een vrouwtje) over.

In Horovice stoppen we bij de Chinees. Boeiend, met handen en voeten wordt besteld. Resultaat is dat " fried rice" wordt verstaan als "fried fries", zodat één bord chicken curry met patat verschijnt! De chicken in sweet and sour blijkt een ware schnitzel in zoetzure saus te zijn. Wonderlijk!

Als het zo doorgaat zijn we met gemak om 16.00 uur op de camping. Maar het gaat niet zo door. We rijden recht op onweer af - je krijgt een beetje dat gevoel van die orkaanzoekers in de fim Twister - en willen geen risico in open veld nemen. In een bushalte in Lazovice wachten we een half uur totdat het onweer is overgewaaid. De laatste 10 km knallen we met het grote verzet erdoor. Wel doen we dit in een regenbui.

Op de camping aangekomen prikt de zon er doorheen en zetten we onze tent op. Sanitair is hier weer simpel en verouderd. Als je 10 kroon in een apparaat hebt gegooid, gaat ad random één van de vier douches aan. Het lijkt wel " Ren je rot", dat TV programma van vroeger. Wat een klucht.

We koken ons pastamaaltje, de hengel wordt door Tim en Daan nog eens uitgeworpen (blinkertje in de boom).

Laatste nacht in de tent, morgen het laatste stukje naar Praag!

De antwoorden op Tim's vragen van gisteren zijn:
1. Hoog
2. Zwaluwen
3. 30 cm
4. Praag en Brno

Tim's vragen van vandaag:

1. Hoe groot zijn (kunnen ze worden) de slakken in Tsjechië? 4, 6, 8 of 10 cm?

2. Welke slakken hebben we waar gezien?
A) Duitsland (D): naaktslakken, Tsjechië (CZ) slakken met huis
B) D: slakken met huis, CZ: naaktslakken
C) D: naaktslakken, CZ: naaktslakken en slakken met huis
D) D: naaktslakken en slakken met huis, CZ: naaktslakken.

Geen opmerkingen: